Pos percuma untuk pesanan melebihi RM229
RM0.00 0
Cart

No products in the cart.

Tips Pilih Baju Raya Mengikut Tona Kulit

“Tak sesuai la baju ni dengan tona kulit saya” 

“Kenapa dia pakai baju tu cantik je, saya pakai nampak kusam” 

Tahukah anda, sebelum memilih jenis pakaian atau baju raya yang sesuai, anda harus mencari dan menilik jenis tona kulit supaya tidak tersilap memilih warna yang mungkin membuat anda tampil menarik bak bidadari atau sebaliknya? 

Terdapat beberapa jenis tona kulit yang rata-rata dimiliki oleh penduduk Asia.

Apakah Itu Tona Kulit?

Tona kulit yang anda miliki adalah berdasarkan genetik anda. Warna kulit yang berbeza adalah perkara biasa di Malaysia, kerana negara ini mempunyai pelbagai budaya dan kaum. 

Tona Kulit

Jenis-jenis Tona Kulit

Sukar untuk mengumpulkan tona kulit mengikut kategori, kerana setiap daripada kita mempunyai warna yang berbeza-beza secara unik. Tetapi secara amnya, terdapat tiga kategori yang boleh digunakan untuk menentukan tona kulit anda : 

 • Tona Kulit Sejuk

Tona kulit sejuk adalah mereka yang mempunyai kulit yang cerah, atau putih. Antara selebriti Malaysia yang mempunyai tona kulit sejuk ialah Emma Maembong. 

 • Tona Kulit Panas

Tona kulit panas ialah mereka memiliki jenis kulit yang agak gelap daripada tona kulit sejuk dan tona kulit neutral. Warnanya seakan sawo matang. Wanita Asia kebiasaannya mempunyai tona kulit panas. Contohnya adalah Dayang Nurfaizah. 

 • Tona Kulit Neutral

Tona kulit neutral lebih putih daripada tona kulit panas tetapi lebih kuning daripada tona kulit putih. Warna kulit ini berada di tengah antara putih dan sawo matang dan dikenali sebagai kuning langsat . Antara contoh selebriti dengan tona kulit neutral adalah Fazura.

Cara Pilih Baju Raya Mengikut Tona Kulit

Terdapat beberapa cara untuk anda memilih baju raya mengikut tona kulit! Jom dapatkan beberapa tips daripada artikel ini! 

 • Kenal Pasti Tona Kulit Anda

Untuk mengenal pasti tona kulit anda, lihat warna saluran darah di tangan dan pergelangan tangan anda. 

Jika mereka berwarna biru, kulit anda mempunyai tona yang sejuk. Jika mereka berwarna hijau, kulit anda mempunyai tona panas. Jika anda mempunyai kedua-dua warna, kulit anda adalah neutral.

 • Pilih Tona Bersesuaian Untuk Tona Kulit Sejuk, Panas Atau Neutral

Pemilihan warna sangat penting untuk memadankan pakaian dengan warna kulit. 

Mereka yang mempunyai warna kulit yang sejuk, boleh mencuba warna seperti biru, hijau dan ungu. Manakala warna kulit panas boleh mencuba warna yang lebih cerah seperti merah, oren dan kuning. Tona kulit neutral akan sesuai dengan kebanyakan warna.

 • Eksperimen Dengan Warna Baju Lain

Warna kulit anda tidak bermakna anda tidak boleh memakai warna yang berbeza. Anda boleh mencari dan mencuba eksperimen warna yang sesuai dengan personaliti dan keterampilan diri sendiri. 

Jenis-Jenis Warna Kulit

 • Cara Pilih Baju Raya Untuk Yang Berkulit Gelap

Orang yang mempunyai warna kulit yang lebih gelap mungkin merasa kurang yakin dalam memilih warna pakaian. 

Ini mungkin kerana mereka lebih suka memakai warna yang sama setiap hari. Namun, pemilihan warna yang betul boleh menjadikan penampilan anda lebih menarik. 

Anda boleh memakai warna bumi dan beberapa warna utama seperti biru, merah atau kuning. Mereka juga harus mengelakkan warna yang terlalu kontras dengan warna kulit mereka, seperti oren, hijau, atau ungu. 

 • Cara Pilih Baju Raya Untuk Yang Berkulit Sawo Matang

Jika anda mempunyai kulit sawo matang, anda harus memakai pakaian berwarna ungu, maroon atau perak. Bagi orang berkulit sawo matang, warna terang dan gelap akan membuatkan anda lebih tampak ‘outstanding’ 

Jika anda ingin lebih menonjol, anda boleh memakai warna burgundy, beige dan navy blue. Akhir sekali, jangan sekali-kali memakai hijau lumut, hijau zaitun atau coklat gelap, kerana ia akan membuatkan kulit anda lebih gelap dan kelihatan kurang menarik.

 • Cara Pilih Baju Raya Untuk Yang Berkulit Putih

Mereka yang berkulit putih mempunyai banyak pilihan dalam hal jenis pakaian yang boleh mereka pakai. 

Walau bagaimanapun, jika anda ingin kelihatan terbaik, anda harus memilih warna yang lebih lembut dan halus, seperti pastel. Ia juga akan kelihatan lebih baik jika anda memilih pakaian yang berwarna terang dan bercorak. 

 • Cara Pilih Baju Raya Untuk Yang Berkulit Kuning Langsat

Jika anda mempunyai kulit kuning langsat, anda mungkin kelihatan lebih menarik apabila memakai warna seperti hijau, merah dan biru. Selain itu, warna oren dan kuning juga akan membuatkan anda kelihatan lebih menyerlah.

Terdapat pelbagai warna pakaian yang boleh dipakai orang, bergantung pada warna kulit mereka. Pastikan anda memilih warna yang sesuai mengikut tona kulit anda, supaya anda kelihatan lebih ‘outstanding’ dan versatil pada hari raya nanti! 

Jadi, dah buat keputusan baju raya warna apa mana paling sesuai mengikut tona kulit anda? 

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *